У 2023 році ми:

Вже рік старий за обрії пливе…

Ще один важкий рік добігає кінця. Кожний підводить підсумки року, який минає. Другого року жахливої війни. Року, протягом якого ми щодня були з нашими глядачами, дорослими та дітьми. Року змін у керівництві театру: директор – заслужений журналіст України Іван Педорук.

Глядачам було запропоновано вистави різних жанрів на основній та малій сценах театру. А їх у нашому репертуарі аж 30. Правда, треба врахувати, що протягом року до них приєдналося 9 прем’єр! Згадаймо їх:

Eccentric comedy «Неперевершена» та трагіфарс «Народний Малахій» від режисера-постановника Тараса Мазура. 

Драма «Ніч вовків» та комедія-нуар «Ціанистий калій… з молоком чи без?» від режисера-постановника Григорія Сиротюка. 

Драма «За дверима» від харківського режисера Олександра Ковшуна.

Саркастична казка «Blackout» та драма «Стікери» від молодого режисера Євгена Карнауха, який приєднався до нашої трупи з Херсону.

Різдвяно-новорічним подарунок для дітей – казка-мюзикл «Снігова Королева» від режисерки Ольги Буги.

Звичайно, родзинкою року, що минає, – «Різдвяний концерт», натхненницею якого стала Ольга Буга, диригентка оркестру Олена Близнюк, концертмейстерка Маргарита Дворницька, хормейстерка Оксана Марчук і, безумовно, виконавці всесвітньо відомих різдвяних хітів, українських колядок та щедрівок: Володимир Холкін, Світлана Басовська, Йосип Машталяр, Марія Левченко, Анастасія Бобрівська, Володимир Білозор, Ольга Буга, Маргарита Дворницька.

Рік був багатим і на грантові проєкти:

  • ЗА ДВЕРИМА (Goethe-Institut)
  • BLACKOUT - за підтримки МБІ (Молодіжний Банк Ініціатив) та БО «БФ Подільська громада»
  • СТІКЕРИ - створено в межах конкурсу грантів «Сила в ресурсі», що реалізується Фондом громади «Подільська громада» за фінансової підтримки GFCF – «The Global Fund for Community Foundations».
  • Участь у Проєкті (Керівник - Любомир Покорило) "Запровадження послуги аудіоопису для осіб з порушенням зору в обласних театрах Вінниці, Рівного та Хмельницького" за підтримки Українського Культурного Фонду "Культура без бар’єрів" дала можливість обслуговувати глядачів з ПОГ "Вінницьке УВП УТОС". До того ж театр отримав апарати для проведення аудіоопису (координаторка та авторка аудіооописів Світлана Фицайло). «KVITKA», «Маруся Чурай», «Лісова пісня» уже пройшли апробацію. Готуються ще дві вистави. 

Театр спромігся взяти участь у фестивалях, що, повірте, є цікавим досвідом для акторів та режисерів:

26 серпня: мандри до краю Тараса Шевченка. Село Моринці Черкаської області. «Ше Fest» з драмою «За дверима».

14 вересня:  Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» з трагіфарсом «Народний Малахій». Так, ми не змогли виїхати до Херсону, але до нас завітав сам очільник Фестивалю, н.а.України Олександр Книга!

10 жовтня:  в обіймах Львова Міжнародному театральному фестивалю «Золотий Лев - 2023»  презентували драму «Ніч вовків».

Рік багатий і на нових друзів, і на нові зустрічі: підписання Меморандумів про співпрацю; активне співробітництво з військовослужбовцями, воїнами, які перебувають на реабілітації, внутрішньо переміщеними особами та їх родинами. Підтримуємо “Бахмут”, “Я - Маріуполь”, організації “Паросток”, “Гармонію”,  студентів та викладачів Харківських ВНЗ, Нацгвардії та інших.

Зацікавлюючи минулим і сьогоденням театру, проводили екскурсії, зустрічі з глядачами після перегляду вистав.

Запровадили спільний Проєкт «Театральна кав’ярня» з радіокомпанією «Місто над Бугом» (Світлана Фицайло, Олена Черпатюк ).

За високі професійні та творчі здобутки акторка театру Ольга Буга стала лавреаткою Першої в історії культури нашої області премії «МИСТЕЦЬКА ВІННИЧЧИНА» в номінації «Театральне мистецтво».

Безсумнівно, подією року є й підтвердження дати народження театру: 21 листопада 1910 року. 

Попереду 2024 рік. Ми ступаємо в нього з надією. Ми вимальовуємо творчі плани. 

Дякуємо нашим глядачам й чекаємо завжди з Вірою у Перемогу й світле майбутнє нашого народу, нашої України! 

Слава та уклін ЗСУ, що оберігають нас і наші родини, за можливість жити й творити!