Вітання від колективу

Вітання колективу Вінницького обласного українського академічного музично-драматичного театру ім. М. К. СадовськогоВітання

 

 

Вже рік старий за обрії пливе…

Ще один важкий рік добігає кінця. Кожний підводить підсумки року, який минає. Другого року жахливої війни. Року, протягом якого ми щодня були з нашими глядачами, дорослими та дітьми. Року змін у керівництві театру: директор – заслужений журналіст України Іван Педорук.

Глядачам було запропоновано вистави різних жанрів на основній та малій сценах театру. А їх у нашому репертуарі аж 30. Правда, треба врахувати, що протягом року до них приєдналося 9 прем’єр! Згадаймо їх:

Eccentric comedy «Неперевершена» та трагіфарс «Народний Малахій» від режисера-постановника Тараса Мазура. 

Драма «Ніч вовків» та комедія-нуар «Ціанистий калій… з молоком чи без?» від режисера-постановника Григорія Сиротюка. 

Драма «За дверима» від харківського режисера Олександра Ковшуна.

Саркастична казка «Blackout» та драма «Стікери» від молодого режисера Євгена Карнауха, який приєднався до нашої трупи з Херсону.

Різдвяно-новорічним подарунок для дітей – казка-мюзикл «Снігова Королева» від режисерки Ольги Буги.

Звичайно, родзинкою року, що минає, – «Різдвяний концерт», натхненницею якого стала Ольга Буга, диригентка оркестру Олена Близнюк, концертмейстерка Маргарита Дворницька, хормейстерка Оксана Марчук і, безумовно, виконавці всесвітньо відомих різдвяних хітів, українських колядок та щедрівок: Володимир Холкін, Світлана Басовська, Йосип Машталяр, Марія Левченко, Анастасія Бобрівська, Володимир Білозор, Ольга Буга, Маргарита Дворницька.

Рік був багатим і на грантові проєкти:

  • ЗА ДВЕРИМА (Goethe-Institut)
  • BLACKOUT - за підтримки МБІ (Молодіжний Банк Ініціатив) та БО «БФ Подільська громада»
  • СТІКЕРИ - створено в межах конкурсу грантів «Сила в ресурсі», що реалізується Фондом громади «Подільська громада» за фінансової підтримки GFCF – «The Global Fund for Community Foundations».
  • Участь у Проєкті (Керівник - Любомир Покорило) "Запровадження послуги аудіоопису для осіб з порушенням зору в обласних театрах Вінниці, Рівного та Хмельницького" за підтримки Українського Культурного Фонду "Культура без бар’єрів" дала можливість обслуговувати глядачів з ПОГ "Вінницьке УВП УТОС". До того ж театр отримав апарати для проведення аудіоопису (координаторка та авторка аудіооописів Світлана Фицайло). «KVITKA», «Маруся Чурай», «Лісова пісня» уже пройшли апробацію. Готуються ще дві вистави. 

Театр спромігся взяти участь у фестивалях, що, повірте, є цікавим досвідом для акторів та режисерів:

26 серпня: мандри до краю Тараса Шевченка. Село Моринці Черкаської області. «Ше Fest» з драмою «За дверима».

14 вересня:  Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» з трагіфарсом «Народний Малахій». Так, ми не змогли виїхати до Херсону, але до нас завітав сам очільник Фестивалю, н.а.України Олександр Книга!

10 жовтня:  в обіймах Львова Міжнародному театральному фестивалю «Золотий Лев - 2023»  презентували драму «Ніч вовків».

Рік багатий і на нових друзів, і на нові зустрічі: підписання Меморандумів про співпрацю; активне співробітництво з військовослужбовцями, воїнами, які перебувають на реабілітації, внутрішньо переміщеними особами та їх родинами. Підтримуємо “Бахмут”, “Я - Маріуполь”, організації “Паросток”, “Гармонію”,  студентів та викладачів Харківських ВНЗ, Нацгвардії та інших.

Зацікавлюючи минулим і сьогоденням театру, проводили екскурсії, зустрічі з глядачами після перегляду вистав.

Запровадили спільний Проєкт «Театральна кав’ярня» з радіокомпанією «Місто над Бугом» (Світлана Фицайло, Олена Черпатюк ).

За високі професійні та творчі здобутки акторка театру Ольга Буга стала лавреаткою Першої в історії культури нашої області премії «МИСТЕЦЬКА ВІННИЧЧИНА» в номінації «Театральне мистецтво».

Безсумнівно, подією року є й підтвердження дати народження театру: 21 листопада 1910 року. 

Попереду 2024 рік. Ми ступаємо в нього з надією. Ми вимальовуємо творчі плани. 

Дякуємо нашим глядачам й чекаємо завжди з Вірою у Перемогу й світле майбутнє нашого народу, нашої України! 

Слава та уклін ЗСУ, що оберігають нас і наші родини, за можливість жити й творити!