Мистецтво під час війни

20 лютого, до  другої річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну, театр презентував драму «За дверима» за п’єсою драматурга Вольфганга Борхерта. Глибока і пронизлива історія воїна, який повернувся додому після ІІ світової війни зі знищеним здоров’ям та душевним болем, якому, як виявилося, ніде немає місця, і який, зрештою, залишається за дверима. Прототипом головного героя є сам автор. Вольфганг Борхерт написав свою єдину п’єсу за 8 днів, виливши в ній ненависть до фашизму та війни. Автор вважав, що її не поставить жоден театр і не захоче дивитися жоден глядач, проте вона крокує світом, збираючи аншлаги. У Вінниці її постановку здійснив Олександр Ковшун з Харкова, який зі своїми виставами брав участь у 33 фестивалях 10 країн світу. До нашого міста відомого українського режисера та акторів його театру привела війна, та не зламала в них бажання жити й творити. Вистава «За дверима» була реалізована за підтримки Goethe-Institut для екстреної допомоги українським діячам культури.

Пан Олександр повернувся до Харкова, але все ж іноді приїздить до Вінниці. На перегляді він сидів у залі серед юних глядачів технічного коледжу, спостерігаючи за грою акторів і сприйняттям дійства.

Віримо у подальшу співпрацю Олександра Ковшуна з нашим театром і народженні нового проєкту. Попереду Перемога й участь у театральних фестивалях!